MEDLEMSPROFIL: KOLBJØRN HOLE

12.01.2023 | Heidi Skjeggerød
Kolbjørn Hole, Orkla Confectionery & Snacks Norge, Nidar fabrikken.
 
Hvorfor valgte du å jobbe i næringsmiddelindustrien? 
Det er jo som så mye annet i livet litt tilfeldig. Jeg flyttet til Trondheim da min kone skulle studere. Vi var egentlig på vei til Skien men i siste liten ble det Trondheim. Jeg var utdannet maskiningeniør og planen var å få seg ingeniørjobb. Mens jeg søkte fikk jeg jobb i et vaktselskap som akkurat hadde tatt over vakthold på Nidar. Jeg tenkte det kunne være en mulig vei inn og fikk meg jobb i vakta på Nidar. Etter noen måneder i vakta fikk jeg tilbud om jobb som arbeidsleder. Jeg har siden 1990 hatt ulike leder og tekniske stillinger i Nidar. Jeg er nå senior prosjektingeniør i en bedrift som har vært kjempespennende å jobbe i da bedriften hele tiden har investert i forbedringer og effektiviseringer i form av ny teknologi.
 
Hva liker du best med jobben din
Jeg liker å være en del av en utrolig spennende organisasjon som alltid leter etter de beste tekniske løsningene og den mest effektive måten å lage godteri på. I tillegg har Nidar alltid vært i front på innovasjon og jeg har jobbet med og utviklet en rekke nyheter. På de fleste nyhetene på Nidars sjokoladeplater har jeg prosjektert og installert utstyret vi trenger for å produsere sjokoladen i fabrikken. Jobben min er svært variert og givende, jeg treffer mange trivelige og dyktige folk både innenfor og utenfor egen organisasjon. Nidar har hele tiden gitt meg mulighet til å utvikle meg og øke min kompetanse på produksjon av godteri.
 
Er det lett å bygge nettverk?
Definitivt, TEMA er en glitrende arena for nettverksbygging for teknologer i næringsmiddelindustrien. Her kan man møtes på tvers av bransjer og teknologier. Jeg opplever at mange bedrifter ønsket å utveksle erfaringer og lage nettverk, de mangler bare arenaen og noen som tar initiativ. Der kommer TEMA inn. Norsk næringsmiddelindustri er ikke større enn at vi må stå sammen og lære av hverandre. Det ligger masse muligheter i å utvikle industrien vår med erfaringsutveksling om leverandører og metoder. Man trenger selvfølgelig ikke å dele alle innerste produksjonshemmeligheter. De fleste bruker uansett teknologi som er tilgjengelig på markedet for alle. Nøkkelen ligger uansett i kompetansen til de som betjener og server maskinene, og de får du normalt ikke med deg.
 
Hvis du var ung i dag, ville du tatt de samme valgene?
Definitivt, å bli maskiningeniør er det smarteste jeg har gjort. Det er en utdannelse der man kan litt om det meste, nok til å bygge kompetanse der man trenger det. I tillegg har jeg gjennom Nidar tatt etterutdanning i økonomi og prosjektledelse samt en rekke interne lederkurs i Orkla. Etter og videreutdanning mens man står i jobb anbefales, det finnes mange mulige veier til bredere kompetanse.
 
Anbefaling og tips til unge som i dag skal velge seg utdanning og yrke.
Stå på, det er masse muligheter i næringsmiddelbransjen. Vær på, søk informasjon og prøv gjerne å få en sommerjobb eller annet som gjør at du kan få en fot innom døra og vise deg frem. Ikke vær redd for å starte lenger nede i systemet enn du hadde tenkt deg. Det er bare god erfaring, muligheten kommer. Men, vær nøyaktig åpen og redelig når du skriver en jobbsøknad, det lønner seg alltid.
facebook